Детайлинг За Начинаещи: Пълен Наръчник

Публикувано на at юни 24, 2024
8 0

За разлика от обикновеното измиване в автомивка, детайлинга на автомобила се отличава с много по-голямо внимание и усилие, които да допринесат за възможно най-чиста кола, както отвън, така и от вътре. В този ред на мисли измиването е само част от целия детайлинг процес. При детайлинга освен измиването се прави дълбоко почистване отвън и отвътре и прилагане на защитни продукти върху интериора и екстериора.

Ще откриете много места за детайлинг услуги София, но ако сте решили да се заемете с тази трудоемка задача сами сме ви подготвили пълен наръчник.

1. Изчистете и изперете пода на колата

За тази стъпка ще са ви необходими прахосмукачка, шампоан и парочистачка. Дълбокото почистване на пода на автомобила е важно, защото натрупаната мръсотия, прах и акари се натрупват в текстилните повърхности, въпреки редовното прахосмучене. Те не само влошават визията на интериора, но могат да предизвикат и алергии. Премахнете всички предмети от пода, внимателно го изчистете с прахосмукачката, като отделите внимание на ъглите и извивките на автомобила. След това изперете пода със специален шампоан и използвайте парочистачка, за да премахнете остатъците.

2. Почистете огледалата и стъклата

Ще откриете препарат за почистване на стъкла и кърпи за прозорци в повечето магазини, но ние препоръчваме да използвате специализиран обезмасляващ препарат за стъкла. С него ще избегнете ивиците, които обикновените препарати оставят. Освен това използването на обезмаслител е необходима стъпка, ако искате да използвате и хидрофобно покритие на огледалата и стъклата, които да повишат видимостта в дъждовно време.

3. Почистете интериорните детайли и елементи

Скоростният лост, воланът, дръжките, таблото и конзолата са само малка част от всички елементи в автомобила. Мръсотията и следите от пръсти се натрупват и не винаги могат да бъдат изчистени с обикновена кърпа и препарат. Препоръчваме специални почистващи кърпи, които са направени за таблото и контролерите на колата.

4. Почистете вентилационните отвори

Този често пренебрегван елемент от автомобилния интериор е важна част, на която трябва да обърнете внимание при детайлинга. Използвайте парцал или малка четка, за да изчистите между отворите. Малки детайли като този ще изиграят най-голяма роля в цялостната визия на интериора.

5. Почистете седалките на колата

Последната част от интериора, на която да обърнете внимание, са седалките. Ще намерите много продукти за почистване на седалки на пазара, като всички от тях разполагат със специфични инструкции, които да следвате. Чистите седалки, независимо дали са от кожа, текстил или винил, са ключови за цялостния детайлинг на автомобила.

6. Почистете двигателя

Тази стъпка често бива пренебрегната, защото детайлингът на двигателя е трудна задача. Обикновено се прави, когато искате да продадете автомобила си, защото тогава това се оценява най-много. Ако не сте почиствали отделението за двигател до сега, най-добре е да оставите задачата в ръцете на специалисти с опит.

7. Измийте екстериора на колата

Използвайте пароструйка, за да премахнете повърхностната мръсотия от автомобила, преди да преминете към изтъркването с гъба. В кофа с вода добавете избрания шампоан за екстериор и напълнете с вода, като използвате маркуч с по-ниско налягане на водата, за да създадете пяна. Когато измивате с гъба, започнете от горната част на колата по посока надолу – това позволява на мръсотията да капе надолу, към неизмитата част. Изтъркайте внимателно целият автомобил.

8. Изчистете джантите и гумите

Използвайте специален препарат за почистване на гуми и джанти, за да се погрижите за тези елементи от превозното средство. Използвайте отделна гъба и кофа само за тях, за да предотвратите разнасянето на мръсотия.

9. Изплакнете с чиста вода

След като сте изтъркали всички части на екстериора, изплакнете пяната и мръсотията с повечко вода, като използвате маркуч или кофа. Възможно е при изсъхване да наблюдавате водни петна, но можете да почистите проблемните места повторно, като използвате същия метод, докато постигнете желания резултат. Използвайте чиста и суха микрофибърна кърпа, за да подсушите автомобила.

10. Вакса, полиране, паста, детайлинг

Предпоследната стъпка от постигането на перфектната визия е използването на паста/вакса за полиране. Полирането добавя изключителен блясък към боята на автомобила и постига резултати като от списание. Важно е да се отбележи, че прекалено честото полиране може да увреди боята, така че избягвайте да го правите често.

11. Нанесете керамично покритие или друг защитен слой

На пазара ще откриете много различни продукти за покритие и защита на автомобила. Тук отново препоръчваме да се насочите към специализираните протектори, защото предоставят по-добър краен резултат. Тази стъпка е допълнителна, особено ако вече сте нанесли вакса, но винаги придава отличен финиш и визия на вашата кола.

Павел

Павел Джунев - CEO at digital agency Viseo - Bulgaria Можете да научите повече от: Djunev.info - Личен блог Viseo LTD - официална фирмена страница

Related Post

Президентство на Република България, София | sofia-portal.com

София и нейните забележителности

Публикувано от - май 9, 2023 0
София е столица на България, сгушена под високия връх на планината Витоша. Докато планината е първото нещо, което ще забележите,…
Храм паметник „Александър Невски“

Храм паметник Александър Невски

Публикувано от - април 1, 2023 0
Най-разпознаваемата забележителност на София, катедралата Александър Невски стои висока и горда в центъра на път от златни павета. Въпреки че…

5 важни канала в дигиталния маркетинг

Публикувано от - април 3, 2023 0
Дигитализацията на бизнеса е естествен процес в съвременната маркетинг обстановка, където онлайн маркетингът надгражда познатите традиционни маркетинг комуникации. Причините за…

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *