Коледни и Новогодишни празници в София | sofia-portal.com

Коледно-новогодишните трапези в България: традиции и обичаи

60 0

Българската Коледа е време на радост, семейни срещи и запазени традиции. Една от най-важните части от Коледния обред е трапезата на Бъдни Вечер. Това е специална празнична вечеря, която се състои от постни ястия и се сервира на 24-ти декември.

Масата на Бъдни Вечер е отрупана с нечетен брой храни, което се смята за символ на изобилие и благополучие. Характерни са традиционни за страната храни, като ошав от сушени плодове, боб, варено жито и питка. Трапезата е постна, защото представлява последната вечеря преди рождението на Исус Христос.

Една от интересните особености на Трапезата на Бъдни Вечер е, че се поставят само такива храни, които са произведени от семейството само, а не такива, които могат да се купят в магазина. Това е останало от времето, в което хората са разчитали на собствения си труд и са се грижили за производството на храна в собствените си градини и стопанства. Трапезата е своеобразна благодарност към земята и природата за техния плодотворен труд.

Още един стар обичай, свързан с Бъдни Вечер, е поставянето на специално дърво, наречено бъдник, в огнището на къщата. Бъдникът е символ на живота и светлината и се вярва, че носи късмет и благополучие през следващата година. Обичаят е да се запали бъдникът в нощта на Бъдни Вечер и да гори през цялата Коледна нощ.

Коледуването е една от най-отличителните и обичани традиции по време на Българската Коледа. Коледарите, наречени още и старозагорски гайди, обикалят от къща на къща, пеейки коледни песни и пожелавайки здраве, щастие и изобилие. Коледарите носят със себе си коледни символи като коледни звезди, коледни кукли и хлябове, които се вярва, че носят късмет и благополучие.

Коледа в София | sofia-portal.com

Трапезата на Бъдни Вечер и Коледарите са само част от богатата коледна традиция в България. Всички тези обичаи и ритуали създават топла и вълнуваща атмосфера, която обединява семействата и ни напомня за значимостта на семейните връзки и традициите.

Българската Коледа е време зарадост и споделяне, за създаване на специални спомени и за укрепване на връзките сред хората. Традициите и обичаите, свързани с трапезата на Бъдни Вечер, бъдника и коледарите, ни помагат да се свържем с предшествениците си и да се насладим на богатството на българската култура.

Въпреки че светът се променя и се модернизира, тези стари коледни обичаи и традиции продължават да бъдат живи и значими за българския народ. Те ни припомнят за нашите корени, за това откъде идваме и кои сме. Те ни помагат да се свържем с нашите близки и да създадем специални моменти на радост и щастие.

Нова година в София | sofia-portal.com

Затова, по време на Българската Коледа, нека се потопим в тези прекрасни традиции и обичаи, нека се съберем около трапезата на Бъдни Вечер, да пеем коледни песни с коледарите и да споделяме любовта и топлотата на семейството и приятелите ни. Нека запазим и прехвърлим тези стари обичаи на следващите поколения, за да продължи да гори огънят на българската коледна традиция и култура.

Весела Коледа и Щастлива Нова Година!

Related Post

счетоводни услуги цена | contolexvarna.bg

Счетоводни услуги цени

Публикувано от - юни 29, 2023 0
Когато става въпрос за ценообразуване на счетоводните услуги, счетоводителите често се нуждаят от помощ, за да решат какво да таксуват…
Термометър ТBT-08H със свидетелство за калибриране | shop.microsyst.net

Кой е изобретил термометъра?

Публикувано от - април 27, 2023 0
Първият регистриран термометър е произведен от италианеца Санторио Санторио (1561-1636), който е един от групата венециански учени, работещи в края…

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *