КОСАТА И ОКОЛНАТА СРЕДА: КАК ДА ЗАЩИТИТЕ КИЧУРИТЕ СИ

66 0

Външната среда не винаги се отразява добре на косата. Студен или горещ въздух, силен вятър, морска вода разрушават защитния слой на косъма, в резултат на това кичурите започват да се чупят, цепят, стават матови и губят блясъка си. Някои щети са необратими, например нацепените краища не могат да бъдат „запечатани“, можете само да ги отрежете. Ето защо е по-добре незабавно да осигурите на вашите къдрици подходяща грижа.

КАК ДА ЗАЩИТИТЕ КОСАТА СИ ОТ СТУДЕНИЯ ВЪЗДУХ

Скрийте цялата си коса под прическа. Обикновено хората носят шапки, за да предпазят само скалпа. Това не е достатъчно. Косата съдържа протеини и е чувствителна към студен въздух. Ако имате дълги къдрици, които е неудобно да пъхнете под шапка, скрийте ги под връхни дрехи или шал.

Избягвайте температурни промени. Протеинът, който изгражда косата, е чувствителен не само към студ, но и към температурни промени. Това означава, че дори кратките зимни разходки без шапка от един вход до друг също са вредни за къдриците. Също така е нежелателно да изсушавате косата си със сешоар непосредствено преди да излезете навън, трябва да изчакате поне половин час: горещият въздух прегрява нишките, така че те трябва да се охладят малко, преди да се окажете на студа.

Избягвайте синтетични и тесни шапки. Кожата не диша в тях, започват проблеми с кръвообращението и в резултат на това космените фоликули не получават достатъчно хранителни вещества, от които се нуждаят.

статийни материали

КАК ДА ЗАЩИТИМ КОСАТА СИ ОТ СЛЪНЦЕТО

Носи шапка. Необходимо е не само през зимата, но и при слънчево време, тъй като ултравиолетовото лъчение е вредно за косата. Шалове, панамки, шапки, шапки ще придадат индивидуалност на визията ви, като в същото време ще ви предпазят от ултравиолетовите лъчи. Основното нещо е да изберете шапки в светли цветове и изработени от естествени материали (например памук или коприна). Така допълнително ще се предпазите от топлинен удар.

Използвайте защитна козметика. Много хора използват слънцезащитни продукти върху кожата си, но косата ви също се нуждае от защита, ако искате да я поддържате здрава и красива. Купете си специален спрей със слънцезащитен филтър за лятото, нанасяйте го преди всяко излагане на слънце. А ако използвате лакове, гелове, пяна или други стилизиращи продукти, уверете се, че те съдържат UV защита (минимално ниво UV 30), което също е обозначено със знака SUN.

Сведете до минимум използването на сешоар, маша, маша и други уреди. Косата ми вече е гореща. Няма нужда от допълнителни високи температури.

Нанесете термозащита преди да излезете навън. Шапките и панамките ще предпазят зоната на корените, а този продукт ще защити цялата дължина.

Избягвайте агресивните фризьорски процедури. Боядисването, изрусяването и къдренето изсушават косата ви, което я прави по-трудно да устои на вредното въздействие на слънцето и морето.

статийни материали

КАК ДА ЗАЩИТИМ КОСАТА СИ НА МОРЕ

Мийте косата си след всеки ден на море. Дори и да не сте свикнали да миете косата си всеки ден, направете такова правило по време на празниците. Факт е, че след къпане всеки косъм се пълни със сол: тя прониква в кутикулата и започва да засяга естествената структура на косъма. Къдриците стават по-твърди и следователно по-чупливи, а солта също изсушава кичурите. Ако вместо море предпочитате басейн с хлорирана вода, тази препоръка също е актуална. Единственото условие: използвайте мек шампоан с ниско ниво на pH и, ако е възможно, охлаждащ ефект.

Изчеткайте старателно. Гребенът помага за премахване на остатъците от сол веднага след къпане. Но не вземайте пластмасова четка за надраскване, по-добре е да си купите рядък гребен или масажор. Също така не разресвайте мокри кичури – те са по-крехки.

Допълнете грижата си. Когато сте на почивка, не забравяйте да използвате балсам и подхранваща маска, дори и да не ги използвате обикновено. И преди да отидете до морето или басейна, намажете къдриците си с масло – то създава защитна бариера, като по този начин минимизира вредата от солена вода или хлор.

КАК ДА ЗАЩИТИТЕ КОСАТА СИ ОТ ПРАХ

Жителите на града знаят колко мръсен може да бъде въздухът и колко негативно се отразява на състоянието на косата им. Невъзможно е напълно да се елиминира въздействието на външни негативни фактори – за да направите това, ще трябва да се преместите в по-екологичен район. Но можете да помогнете на косата си:

Вземете мултивитамини. Често жителите на градовете, особено тези с неблагоприятни екологични условия, страдат от липса на витамини. Правилното хранене и специалните мултивитаминни комплекси помагат за попълване на резервите. Единственото условие: те трябва да бъдат избрани от лекар въз основа на тестове.

Използвайте продукти без измиване. Спрейове, маски, лосиони, серуми създават защитна бариера между къдриците и външната среда, като по този начин намаляват възможните вреди.

ОБЩИ ПРЕПОРЪКИ

Направете масаж на скалпа, това ще подобри кръвообращението и ще подобри храненето на космените фоликули.

Изберете шампоан според вашия тип коса, ниво на pH и време на годината. Например, през лятото не забравяйте за UV филтъра.

Мийте косата си винаги, когато се замърси. Не е необходимо да я перете всеки ден, освен когато сте на почивка и постоянно плувате в морето или басейна.

Не дръжте кърпата на главата си за дълги периоди от време, освен ако не е част от спа процедура.

Докато миете косата си, втрийте шампоана с масажиращи движения с върха на пръстите си. Няма нужда да разресвате главата си с ноктите си.

Източник – Екодетони, Козметика за здраве и красота

Павел

Павел Джунев - CEO at digital agency Viseo - Bulgaria Можете да научите повече от: Djunev.info - Личен блог Viseo LTD - официална фирмена страница

Related Post

Термометър ТBT-08H със свидетелство за калибриране | shop.microsyst.net

Кой е изобретил термометъра?

Публикувано от - април 27, 2023 0
Първият регистриран термометър е произведен от италианеца Санторио Санторио (1561-1636), който е един от групата венециански учени, работещи в края…

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *