Пазарът на имоти и жилищата в София: цени по квартали

373 0

Динамиката на пазара на имоти в София е голяма и с всяко ново тримесечие забелязва ръст на цените. Например цените на жилищата в два столични  квартала растат главоломно. В  “Люлин 7” вече са средно 1720 евро за кв. м., при 1400 евро за квадрат преди година. В “Дружба 1” средната цена на апартаментите е 1560 евро, при 1170 евро година по-рано.

От портала за недвижими имоти в София Реалистимо разглеждат последните ценови тенденции при жилищата, за да можем по-добре да идентифицираме тенденциите на цените.

В 24 столични района средните цени на имотите са над 2000 евро за квадрат. По принцип най-скъпи са жилищата в района на Докторски паметник.

Много голямо поскъпване има и в редица квартали, към които традиционно има голям интерес. Например в “Хладилника” средните цени на апартаментите вече са 2400 евро за кв. м, при 1700 евро година по-рано. В “Зона Б-19” цените вече са 2000 евро за квадрат, при 1500 евро по същото време на миналата година, споделят брокери.

Средните цени на имотите в отделните столични райони много зависят от това какви имоти излизат на пазара.

Много голямо е и поскъпването в “Младост 3”. В квартала средните цени вече са 2000 евро, при 1800 евро за квадрат година по-рано.

При избора на район за инвестиция е важно да се обърне внимание на предпочитанията на пазара. Някои от предпочитаните квартали включват:

Център: Културният и административен център на София, където има голям интерес към жилищни и комерсиални имоти.

Лозенец: Един от най-елитните райони в града със зелени паркове и луксозни имоти.

Младост и Дружба: Тези квартали са атрактивни за инвеститори, тъй като са добре свързани с обществения транспорт и имат голям наемателен потенциал за жилищни и бизнес имоти.

В същото време и цените на наемите в София вървят също нагоре. По-високите продажни цени на имотите са непосилни за много семейства, които предпочитат да наемат жилище под наем.

Все още инвестицията в недвижими имоти се смята за изключително печеливша, дори и при по-високите цени. Столицата си остава притегателната точка за живеене в България, като хора от цялата страна търсят да инвестират в недвижим имоти именно в Столицата. Това обуславя и по-високите цени, както и възвръщаемостта на инвестицията в дългосрочен план.

В сайта за имоти Реалистимо както брокери така и частни лица публикуват обяви за имоти за продажба и наем. Публикуването е безплатно, като много частни лица именно сега публикуват техните имоти за продажба поради по-високите продажни цени.

Павел

Павел Джунев - CEO at digital agency Viseo - Bulgaria Можете да научите повече от: Djunev.info - Личен блог Viseo LTD - официална фирмена страница

Related Post

Създаване на продуктивна работна среда: Проектиране на офис пространства в бизнес центрове

Публикувано от - юли 21, 2023 0
Създаването на офисно пространство е ефективен начин за подобряване на вътрешнофирмената структура и стабилизиране на организацията в обхвата на бизнеса.…

Бизнес онлайн – канали за позициониране

Публикувано от - април 3, 2023 0
Бизнес онлайн – канали за позициониране Дигиталният маркетинг се развива динамично, заради нарастващите възможности на онлайн средата – богат инструментариум,…

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *